Blog

Hoe de digitale transformatie het kantoor verandert in een plek voor samenwerking en creatie

Het leven was zo eenvoudig: je kwam om 9:00 uur kantoor binnen, startte je pc op en ging tot 17:00 uur aan de slag. Tot COVID-19 uitbrak en thuis ineens de basisplek was om te werken. Digitale mogelijkheden moesten razendsnel verkend en benut worden. Werkgevers kwamen erachter dat dit in de meeste gevallen niets afdeed aan efficiëntie. De twijfel sloeg toe. Is er wel toekomst voor het traditionele kantoor? De waarheid ligt in het midden, bij hybride werken. In deze blog lees je dat de functie van kantoor is verschoven van werkplek naar een bestemming voor samenwerking en creatie.

Zonder frustraties op afstand werken

Of de coronacrisis nu voorbij is of niet: thuiswerken blijft. 57 procent van de werknemers ziet zichzelf in de toekomst minder dan 10 dagen per maand op kantoor werken, blijkt uit recent onderzoek van Cisco. Om de noodzaak tot een kantoorbezoek weg te nemen, moet werken op afstand goed gefaciliteerd zijn. Dat geldt in coronatijd, maar ook voor de toekomst. Het schrijven van een rapport is niet zo moeilijk te organiseren: daarvoor heb je alleen een licentie voor een tekstverwerker nodig. De uitdaging zit hem in efficiënt en veilig samenwerken.

Door COVID-19 namen samenwerkingsoplossingen een enorme vlucht, maar het succes valt of staat met de juiste technologie. Niet alleen een videoverbinding die blijft werken als jouw internet minder hightech is dan op kantoor. Zo kun je altijd blijven communiceren met je collega’s en klanten, waar je ook bent.

Maar ook een tool die voorkomt dat een kwaadwillende het bedrijfsnetwerk binnenkomt of er met gevoelige gegevens vandoor gaat. Daarnaast is het een must om een oplossing te hebben die met je andere programma’s integreert, zodat presentaties en andere documenten moeiteloos te presenteren en delen zijn. In de werkplek van de toekomst zijn essentiële bedrijfstools met elkaar verbonden en altijd beschikbaar – of je nu thuis zit, op kantoor of in het park. Op die manier hoef jij je alleen druk te maken over je taken.

Het kantoor als plek voor inspiratie en innovatie

Misschien heb je het zelf ook gemerkt: ondanks alle samenwerkingstools praat het face-to-face een stuk gemakkelijker. Voor vergaderingen en evenementen vervult het kantoor nog steeds een sleutelfunctie. “Kantoor zal veel meer een ontmoetingsplek worden”, zegt Henk Volberda, hoogleraar strategisch management aan de Universiteit van Amsterdam, tegen de NOS. “Voor het uitwerken van bijvoorbeeld rapporten hoef je niet 60 kilometer naar een kantoor te rijden.”

Maar als het kantoor een ruimte is voor brainstormen en ontmoetingen, betekent dat ook een nieuwe inrichting. Ruimtes met traditionele werkplekken worden omgevormd naar meeting-rooms die meer geschikt zijn om samen te werken. In een planningstool reserveren medewerkers ruimtes, zodat altijd inzichtelijk is hoeveel mensen het kantoor gebruiken en zodat je zeker weet dat er plek is, wanneer je naar kantoor afreist. Uiteraard zijn meeting-rooms voorzien van extra monitoren, zodat werknemers die wél thuiswerken eenvoudig en veilig kunnen participeren. Alles om creativiteit en innovatie te stimuleren. De werkplek thuis is dan de plek om plannen in alle rust uit te werken.

Als er niet standaard honderden werknemers op kantoor zijn, veranderen ook facilitaire voorzieningen. Door het wifi-netwerk en locatie-diensten te combineren met slimme software, wordt een kantoorgebouw smart. Het is daardoor mogelijk lichten en de verwarming automatisch uit te schakelen in ruimtes waar niemand aanwezig is en deuren automatisch te openen voor medewerkers. Ook het geautomatiseerd regelen van de luchtkwaliteit wordt een belangrijke voorwaarde, om een nieuwe gezondheidscrisis te voorkomen. Een touchless kantoor is niet alleen kostenefficiënt en gemakkelijker, het is ook hygiënischer.

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op. Het brede portfolio van Cisco maakt een gecentraliseerde, digitale oplossing mogelijk: verschillende architecturen als Networking, Security en Collaboration staan met elkaar in verbinding.

Benieuwd hoe technische oplossingen hybride werken mogelijk maken? Of welke 3 slimme oplossingen jouw kantoor klaarmaken voor de toekomst? Lees dan ons e-book of whitepaper door op bovenstaande links te klikken.