Blog

Op afstand werken is pas het begin van het toekomstige werken

Door de COVID-19-crisis zijn we massaal gaan thuiswerken. Dit kon niet anders. Inmiddels hebben we veel voordelen ontdekt: we zijn productiever, kunnen beter focussen en houden tijd over doordat we minder reizen. Hoewel we het praatje met collega’s bij de koffieautomaat missen, willen steeds minder Nederlanders terug naar hoe het was. Een eerste, onomkeerbare stap naar het nieuwe normaal is gezet.

Volgens Gartner is er sinds de COVID-19-pandemie haast geen CFO meer, die niet bezig is met hoe werken er in de toekomst uit moet zien. De mogelijkheid om te besparen op vervoer en huisvesting,  wordt veel genoemd als reden om meer op afstand te willen werken. Minder autoverkeer is natuurlijk ook goed voor het milieu.

Op afstand werken biedt veel meer voordelen dan kosten besparen

Maar er zijn meer redenen om anders te willen gaan werken. Zo is generatie Z aan een opmars bezig op de werkvloer. Ze hechten minder waarde aan fysieke ontmoetingen en zijn veel vertrouwder met techniek. Ze gebruiken makkelijker online kanalen en werken graag waar hen dat het beste uitkomt. Dat kan ook in het café of in het park zijn.

Als de nieuwe generatie werknemers in die manier van werken worden ondersteund, verhoogt dat hun werkplezier en hun betrokkenheid. Bewezen is dat teams die niet alleen werken omdat er een goed salaris tegenover staat, betere resultaten boeken. Verder is bekend dat de mogelijkheid om op andere locaties dan op kantoor te kunnen werken, oftewel remote werken, bijdraagt aan een betere work-life balance.

Anders werken vraagt om technische ondersteuning

Bij de nieuwe manier van werken hoort ondersteuning met de juiste middelen. Een digitaal platform dat samenwerken bevordert, is onmisbaar om op afstand met collega’s te communiceren. Een ongestoorde ervaring bieden (door hoge kwaliteit video) is een belangrijke voorwaarde. Ook moet je er makkelijk bestanden en presentaties mee kunnen delen.

Ook aan de werkomgeving worden eisen gesteld. Steeds meer organisaties richten huddle rooms in. Aparte ruimtes met een groot scherm waar je rustig met een paar collega’s contact kunt hebben met mensen buiten kantoor. Voor degenen die op afstand werken is het prettig om niet alle meetings vanaf de laptop te hoeven doen. Met een extra scherm kun je zelfs staand vergaderen, wat de communicatiekwaliteit verhoogt. Het risico op fysieke klachten neemt dan ook meteen af.

Techniek ondervangt uitdagingen

Een valkuil is dat mensen die op afstand werken op afstand worden gezet. ‘Uit het oog, uit het hart’ luidt immers het gezegde. Techniek kan dit ondervangen. Video houdt mensen letterlijk in beeld, terwijl chatfuncties informeel contact mogelijk maken. Dat vergroot de binding.

Een enquête van Gartner leert dat managers vaak grote zorgen hebben over de betrokkenheid en productiviteit van mensen die op afstand werken. Maar volgens Stanford University is dat niet nodig. Werknemers die remote werken:

  • Zijn 13 procent productiever;
  • Zijn minder vaak ziek;
  • Hebben meer plezier in hun werk.

In het ‘nieuwe normaal’ gaat echter niet meteen de sloophamer in het kantoor. Een plek om samen te komen blijft in veel gevallen nodig, onder meer voor informeel contact. Technologie kan deze werelden naadloos samenbrengen. Het nemen van minder pauzes, wat vaker gebeurt wanneer men remote werkt, is een punt van aandacht. Volgens wetenschappers is het voor de gezondheid beter af en toe wel een frisse neus te halen.

De toekomst is vandaag met Cisco

Cisco biedt tal van oplossingen om mensen op een veilige manier altijd en overal met elkaar verbonden te laten zijn. Denk aan platforms voor samenwerking en vergadering door teams. Ze zijn voorzien van snufjes die veel tijd en ergernis besparen. Zo is het mogelijk om een meeting met een stemcommando te starten; gedoe met inlogcodes is daardoor verleden tijd. Schaalbare oplossingen die jouw organisatie wendbaarder maken, waar je kosten mee bespaard en waarmee je jouw mensen laat werken zoals ze dat het liefste doen.

Wanneer remote werken pas het begin is van het toekomstig werken, moet ook de werkplek daarop zijn aangepast. In ons whitepaper ‘Wat betekent het herinrichten van de werkplek voor jouw personeel?’ gaan we hier dieper op in en leggen we uit wat de impact van de nieuwe realiteit is op jouw personeel. Of neem vrijblijvend contact op.

Neem contact op

Neem contact op 

Nieuwsgierig geworden naar de slimme oplossingen voor Collaboration, Security of Workplace Transformation? Wij staan altijd voor je klaar. Vul het formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Neem contact op